Villa Björkhaga

I enden av en gate i den lille byen Vinslöv, utenfor Hässleholm i Sverige, ligger fantastiske Villa Björkhaga. Et rødt mursteinshus som med pomp og prakt ble innviet i 1908 av byggmesteren, som selv var tønnemaker.  Jeg heter Amy og har kjent til denne praktfulle villaen siden barndommen. Jeg var også så heldig å få ta del i dens historie i oppveksten, da min mormors søster og hennes mann kjøpte eiendommen på begynnelsen av 70-tallet. Villaen har vært kollektiv for flere familier, festlokale, sykehjem med mer, men har de siste 20 årene bare blitt brukt som lager.

Jeg husker første gangen jeg tok mannen min, Love, med til Björkhaga.  Etter å ha bodd i vårt nyrenoverte hus fra ’72 et par år, drømte vi om noe mer spektakulært. Love øynet en mulighet for musikkrom og betydelig større kjøkken. Musikk og mat er noe som interesserer han stort, det gjør vi andre i familien også, for så vidt.

Vår venn, Henrik Nygren, spilte en viktig rolle for oss gjennom hele prosessen med å finne drømmehuset. Uansett om vi kom til å ende opp med et gammelt hus, helt nytt eller et telt, ønsket vi å ha Henrik med oss. Vi kunne ikke tenke oss en bedre håndverker, og vi føler på en ubeskrivelig takknemlighet for snekkerarbeidet hans, og for de innleide entreprenørene.

Tilbake til dagen da jeg viste Love Villa Björkhaga. Jeg husker lukten og følelsen fra da vi kjørte nedover grusveien, forbi alle bjørkene. Jeg husker mest Loves ansiktsuttrykk. Etter utallige hus visninger og timer på nettet med boligannonser, så jeg for første gang noe nytt, – det glitret i øynene hans! Etter sånn ca. ett år med masing og drømming fra vår side, bestemte gamletante og gamleonkel seg lykkeligvis for å selge og de heldige kjøperne ble oss. Vi visste at var mange som drømte om å eie denne villaen, så da det ble bestemt at den gikk til oss, – ja dere kan bare tenke dere hvor lykkelige vi ble!

Billie, vår eldste datter på 8 år og lillebror Sigge på 3,5, var selvsagt veldig forventningsfulle til å kunne flytte inn. Love har gjort et karrierebytte midt i dette sirkuset, fra å være kaféeier til snekker og har selvsagt deltatt i renoveringen.

Den 17. Mai 2018 ble villaen vår, og rundt da startet jeg Instagram-kontoen min @villabjorkhaga. Jeg ville fortelle alle venner, familie – hele verden – at drømmen vår om å få renovere et gammelt  hus endelig hadde blitt virkelighet.

Siden vi bare holdt på med å rive ned den første tiden, kunne jeg ikke fatte og begripe at så mange faktisk begynte å følge oss. Etter sommeren, da håndverkerne skulle sette i gang, hadde vi så mange følgere på Instagram at jeg nesten fikk litt panikk. Hva skulle jeg ta bilder av og vise frem?! Men jeg forsto ganske raskt at det er nettopp det å ikke tenke så mye som faktisk gjelder. Jeg ville ta hverdagsbilder, som for eksempel av en ødelagt dør eller et stort åpent hull i gulvet. Det å våge å fortelle om ting som går galt eller også å hyle av glede over hvor deilig det er når det går fremover. Jeg setter virkelig pris på alle tips og morsomme spørsmål vi får. Ikke en eneste gang har jeg opplevd negative kommentarer, snarere tvert imot.

Henrik sørget for at vi ble kontaktet av Lotta Folin og Ola Danielsson hos Ballingslöv / Drømmekjøkkenet. De visste allerede at vi var ute etter et grønt kjøkken, så da det grøngråe jubileumskjøkkenet ble lansert, tok de kontakt med oss. Vi møttes første gang på Villa Björkhaga, og vi fikk se den grønngråe fargen på fronten Gastro. Vi falt for den med en gang og valget gjorde vi på stående fot. Og så var det i gang, og jeg må si at prosessen med å bygge det nye kjøkkenet er noe av det som har gått mest knirkefritt. Det tok håndverkerne en uke å få klar veggene, flise, male, sette opp alle frontene og plassere benkeplaten, og de hadde alt på plass før vår avtalte fotografering til Ballinglövs / Drømmekjøkkenets nye kjøkkenkatalog.

Endelig, – her er vårt nye, fine kjøkken!

Vi ville male to vegger i samme fargen som kjøkkenfrontene, så vi bestemte oss raskt for å bryte helt med en lys benkeplate. Valget falt på Silestone Lagoon – av komposittstein – etter at vi hadde vridd og vrengt på ca. hundre forskjellige benkeplate-prøver. Ekspertisen hos Ballingslöv / Drømmekjøkkenet gjorde valget enklere for oss, så takk til Lotta og Ola. Vi valgte å lytte til deres erfaringer også da vi kom til valg av blandebatteri (Vola 590) og kjøkkenhåndtak (HG75 Rk95).

Vi hadde et ønske om å skape et bistro – / industrikjøkkenpreg, og vi kan vel si at vi landet et sted midt i mellom. Jeg var faktisk ganske nervøs før alt kom på plass. På grunn av mange andre valg i totalrenoveringen, hadde jeg begynt å tvile litt på magefølelsen min, så jeg følte meg litt forvirret og tankefull. Tanken på å få så mye fantastisk hjelp og at så mange syntes at materialvalgene våre kom til å bli bra sammen, fikk meg til å slappe av etter hvert. Det er jo bare å gå innenfor døra på Björkhaga så ser jeg jo at hver eneste lille detalj sitter der jeg håpet og ønsket at det skulle gjøre.

Hvis alt går etter planen kommer vi til å flytte inn i første etasje til helgen, etter å ha bodd hjemme hos foreldrene mine siden midten av september. Det vi lengter aller mest etter er å stå opp om morgenen, sette på en kopp kaffe på kjøkkenet vårt og krype opp i sofaen foran peisen. Vi gleder oss også til å kunne invitere venner og familie hjem til oss på middager, tenne lys og høre musikken strømme ut av høyttalerne. Jeg lengter faktisk også etter å tråkke på leker i trappa, bake med barna og åpne og lukke alle skuffer og skap på kjøkkenet.

Neste gang jeg skriver noen linjer, håper jeg at vi har kommet på plass og at vi har fått mulighet til å bo oss inn ordentlig i det magiske kjøkkenet vårt.

Stor klem – Amy Villa Björkhaga

Villa Björkhaga

Endelig jubileums lansering – Renovering av Storköksbyrån i Stockholm

Villa Björkhaga

Vårrelease

Nästa inlägg